ByznysDeník  |  MotorGuru  |  Pravda24  |  MyMuži  |  TechSvět  |  ČasProŽeny  |  NeposlušnéTlapky  |  HobbyDeník  |  ČasProBydlení  |  VipShow

Přispívat do fóra mohou pouze pravidelní uživatelé Roumingu.

Zobrazení je omezeno na jedno vlákno! Vrátit se k zobrazení všech vláken.

 

re: re: re: navrhnete objektivni metodiku vyhodnoceni testu piva (hodorRP (21.11.2014 13:27)
Hodor, hodor hodor hodor. Hodor.
 
re: re: navrhnete objektivni metodiku vyhodnoceni testu piva (kedIuben) (21.11.2014 13:24)
Já myslel, že alkohol smysly bystří. Příliš.
 
re: navrhnete objektivni metodiku vyhodnoceni testu piva (PaulZyRP (21.11.2014 13:19)
TL;DR

Já bych na to šel následovně:
1. Poprosit někoho, kdo by nelíval vzorky piv o správné teplotě.
2. Po ochutnání vyplivnout a vypláchnout ústa. Vypadá to sice jako rouhání, ale alkohol otupuje smysly, vč. chuti.
 
re: re: navrhnete objektivni metodiku vyhodnoceni testu piva (vecernikRP (21.11.2014 5:23)
?!? , neregistrovaná mrdkaa a neznalek - diky. Dobre pripominky.
 
re: navrhnete objektivni metodiku vyhodnoceni testu piva (Abdul_HasanRP (20.11.2014 13:44)
eratni: no u těch dvou by ještě mohl fungovat placebo efekt...
 
re: navrhnete objektivni metodiku vyhodnoceni testu piva (eratniRP (20.11.2014 12:03)
Vyexujte od každého dva půllitry, to se pak pozná snadno, jaké je alko
 
re: navrhnete objektivni metodiku vyhodnoceni testu piva (Abdul_HasanRP (20.11.2014 11:18)
Neznalek: to jo, jenže abys dostal jednoznačnou odpověď, zda se to dá poznat či ne, musíš mít a) více značek piva (jeden výrobce může dělat nealko hnusné) b) více "pokusných" lidí (někdo má třeba štěstí a tipne to správně)
 
re: navrhnete objektivni metodiku vyhodnoceni testu piva (neznalek) (premiumRP (20.11.2014 11:13)
Nedelate to nejaky moc kokotsky slozity? Ja tedy vecernikovo zadani:

chceme urcit, zda je mozne podle chuti poznat jestli pivo obsahuje alkohol nebo ne

pochopil tak, ze lidi budou hadat jen alko/nealko. Nic vic.

Ale pokod to chteji i nejak hodnotit a udelat si zebricek a soutez o nejlepsi alko a nejlepsi nealko, pak OK, pak to teda bude kokotsky slozity.
 
re: navrhnete objektivni metodiku vyhodnoceni testu piva (Great Fuckby) (20.11.2014 11:07)
Ono záleží jak chápeš objektivní, u některých věcí to znamená zjednodušeně "nezávislé na jedinci" což se dá velmi dobře aplikovat ve vědě, je jedno co si myslíš např. o Newtonových zákonech, platí tak či onak (samozřejmě v rámci svých mezích). U chuti a u pocitech obecně to takto říci nejde, takže tam si musíme pomoci jinak, můžeme použít stejnou definici, ale musíme ji aplikovat jinak. Jak? Vytvořením velkého počtu vzorků a měření, když dáme ochutnat dvěma lidem, tak na jedinci záleží hodně, u třech už je to lepší, pořád je ale měření poměrně závislé na onom jedinci. Takže vytvoříme skupinu měřících subjektů o počtu řekněme 1000 jedinců, jeden člověk pak má váhu jedné promile, za což bychom byli ve vědě, výrobě atd. rádi, kdyby jsme měli chybu měření jen jednu tisícinu, pak je tedy možno mluvit o !jisté! objektivitě, samozřejmě nemůžeme vzít např. 1000 sládků či expertů, či naopak 1000 vinařů, pak bychom asi nedostali relevantní data...
 
re: re: navrhnete objektivni metodiku vyhodnoceni testu piva (kedIuben) (20.11.2014 10:44)
Objektivní metodika vyhodnocení piva neexistuje. Což lze i dokázat. Nejjednodušší způsob je asi známý paradox střetu preferencí. Takže mějme 3 osoby, které si piva seřadí takto:
1. osoba: A lepší než B, B lepší než C (takže - čistě tranzistivně - A je lepší než C)
2. osoba: B lepší než C, C lepší než A (takže B je lepší než A)
3. osoba: C lepší než A, A lepší než B (takže C lepší než B)
Všichni se většinově shodnou, že preferují C před A, A před B a B před C. Ale jak z toho vyrobit objektivní řazení, to netuším. A netuší to ani nobelisté. Tento tzv. hlasovací paradox dokazuje, že demokraticky fungující společnost jako celek nemá rozum.
 
re: navrhnete objektivni metodiku vyhodnoceni testu piva (Abdul_HasanRP (20.11.2014 10:20)
Ještě bych přidal - pokud možno co nejvíce testovaných a testujících subjektů, nesdělovat počet alko/nealko piv (klidně můžou být všechny i žádné), testovat i vícekrát (chuťové pohárky můžou reagovat jinak po jiných jídlech, i to "jak se vyspíš" má jistou roli), prostě co nejvíce rozšířit počet měření...
 
re: navrhnete objektivni metodiku vyhodnoceni testu piva (CarlossRP (20.11.2014 10:16)
Hele, presne tohle sme delali u kamose na chate nekdy pred peti lety. Jak rika ?!?, proste rozlejes do sklenic, kazdy das cislo, a pak nechas lidi ochutnavat. A kazdej muze dat tip na znacku, chutna/nechutna (doporucuju hrubou stupnici, +-0, maximalne jeste ++ a --, jemnejsi nema cenu), tip na alko/nealko atd. My tenkrat alko/nealko netestovali, ale predpokladam, ze to nebude tezky rozlisit. Jinak uhodnout znacku je tezky, ja se neskromne priznam ze sem tenkrat vyhral, ale uhodnul sem jen 3 znacky z 8, takze asi tak. Co byl hodne zajimavej zaver bylo, ze i clovek neovlivnenej znackou rozpozna dobry pivo od sracky, prvni byl prekvapive Breznak, pak takovy ty klasicky "slusny" znacky, a ke konci Branik a horsi...
 
re: navrhnete objektivni metodiku vyhodnoceni testu piva (Víla Simona podnikající2) (20.11.2014 9:51)
Škála 1 až 100, všichni testovatelé jsou dotázání na to, jak jim chutná. Pak u každého člověka převedeš ty hodnoty piv na percentily, takže bude srovnatelné, které pivo bylo chutnější než jiné a můžeš z toho udělat nějakou škálu, kam je umístíš. Na dělení na dílčí škály bych a dotazování u nich bych se na tvém místě rovnou vysral, budou spolu korelovat. Pak by to možná chtělo ještě ošetřit pořadí, protože první pivo chutná nejlépe, ale to bych vykryl znáhodněním koštování.
 
re: re: navrhnete objektivni metodiku vyhodnoceni testu piva (qwef) (20.11.2014 9:47)
ochutnavanie takehoto charakteru vyzaduje trening a skusenosti, treba vediet klasifikovat chute(pekne na papier a potom spracovat data kde tie s vyssim podielom chuti sraciek budu asi nealko) nie len rozhodovat z pamati tj to je gambrinus to saris lebo jednotlive sarze chutia inak - zaplatte si degustatorsky kurz a o pol roka sem napiste ako ste pochodili
 
re: navrhnete objektivni metodiku vyhodnoceni testu piva (BGRP (20.11.2014 9:42)
Z nealka ma po prvom pollitri boli brucho a je sladsie, resp. menej horke...
 
re: re: navrhnete objektivni metodiku vyhodnoceni testu piva (Kpt. ZjevnýRP (20.11.2014 9:40)
Slepej kvíz na značky je fskutečnosti spíš loterie. :-) Ad detekce nealko piva - u mě celkem spolehlivě zabírá očichat.
 
re: navrhnete objektivni metodiku vyhodnoceni testu piva (cern0usekRP (20.11.2014 9:23)
To uz spis zkuste, kdo od sebe rozezna ruzny znacky. To by bylo kritiku, co by uplne pohoreli. Uz to uplne vidim, jak si tam lidi chvalej Gambrinus, i kdyz na nej nadavaj, kudy chodej :))
 
re: re: navrhnete objektivni metodiku vyhodnoceni testu piva (neregistrovaná mrdkaa) (20.11.2014 9:22)
Pokud vám nevadí, že 1 člověk to bude vědět, použijete metodu co radí ?!?. Tj. 1 člověk to celé nachystá a připravý.

Pokud máte nedostatek lidí a nebo z jiného důvodu nechceš aby to někdo věděl, tak začneš metodou 1 ale toho člověka pak odvedeš na chvíli pryč a nekdo jiný to pak přeznačí jinak (třeba z čísel na písmena) a vytvoří si vlastní klíč např. 1=C, 2=A, 3=D, 4=B atd.
 
re: navrhnete objektivni metodiku vyhodnoceni testu piva (dlahaRP (20.11.2014 9:14)
no..... pokud přehlédneme to že každej kdo není v pití piva absolutní amatér rozdíl pozná, profesiónál i podle barvy ( nealko piva bývají světlejší) a vůně... nejjednoduší metoda by bylo asi pizvat si třeba třetí osobu která by vám jednotlivé lahve rozlévala např z tubusu na láhev.. papírovej stojí max 20 kč..... no a nebo si jich kupte víc, do každého dejte jednu láhev a pak si na stole zahrajte škatulata hejbejte se... B-)
 
re: navrhnete objektivni metodiku vyhodnoceni testu piva (?!?) (20.11.2014 9:11)
no a samozrejme treba zapisovat a so svojimi poznamkami prides za nezainteresovanym clovekom a porovnate svoje poznamky
 
re: navrhnete objektivni metodiku vyhodnoceni testu piva (?!?) (20.11.2014 9:10)
popros nejakeho nezainteresovaneho cloveka nech rozleje piva do poharov ktore na spodku oznaci cislami 1-nekonecno (podla poctu poharov), nech si to zapise v ktorom cisle je ake pivo (alko-nealko), nech si to necha pre seba, pohare od neho zober s tym ze nikto okrem tej jednej osoby nevie v ktorom pohari je ake pivo
a staci uz len degustovat

ale aby som ta usetril tejto saskarny, dopredu ti hovorim ze je to poznat (dokonca aj 10° a 12° rozoznas), samozrejme clovek co ide prvykrat pit pivo to mozno nerozozna ale stary pivar to spozna aj ked je pod obraz bozi
 
re: re: navrhnete objektivni metodiku vyhodnoceni testu piva (vecernikRP (20.11.2014 9:06)
jenze cilem je urcit to podle chuti. Prave moznost ovlivneni etiketou chceme vyloucit.
 
re: navrhnete objektivni metodiku vyhodnoceni testu piva (RashkaRP (20.11.2014 9:01)
Podle etikety bys to mohl poznat.
 
navrhnete objektivni metodiku vyhodnoceni testu piva (vecernikRP (20.11.2014 8:54)
Ahoj,
S bratrancem chceme v prubehu predvanocni firemni party otestovat piva s durazem na chutovy rozdil mezi alkoholickou a nealko verzi. Protoze tu je hromada odborniku na double-blind testy, chtel bych je pozadat o navrh pokud mozno jednoduche a nenarocne metodiky, pro vyhodnoceni.
Zjednodusene receno - budeme mit nekolik piv. Alko a nealko. A chceme urcit, zda je mozne podle chuti poznat jestli pivo obsahuje alkohol nebo ne. Jak na to?
 
 


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Podmínky pro uchovávání nebo přístup ke cookies je možné nastavit ve vašem prohlížeči. Více...